Blog

Talent of schijntalent?

Ik heb net een vrij intensieve burn out achter de rug. Of eerlijk gezegd, ben ik nog steeds aan het herstellen van de burn out. Ik kan echter nu weer redelijk uit mijn woorden komen en voel mij daarom al stukken beter. Deze burn out duurt nu al 2 jaar, waarvan ik zeker anderhalf jaar thuis zit en intensief hebt gewerkt aan mijzelf. En voor mij restte nu voornamelijk de hamvraag: wie ben ik en wat kan ik? Wat vind ik leuk om te doen? En na elke test, na elk boek en zelfs na hulp te hebben gehad van een loopbaancoach, was ik het niet eens met dezelfde uitkomst, namelijk: je bent een geboren coach, therapeut en vindt het fijn om mensen te helpen. Want eerlijk gezegd voelt dat niet zo, al sta ik wel bekend als de geboren zorgverlener. Maar deze morgen las ik voor het eerst over het concept van schijntalent.

Schijntalenten zijn talenten waarvan je denkt: ja, dat is herkenbaar! Maar waarvoor je niet echt, diep van binnen, wellicht heel stiekem, warm voor loopt. Zo weet ik dat ik goed ben in zorg verlenen en therapeut zijn, maar… het geeft mij geen voldoening, niet echt.

Schijntalenten worden gecreëerd door je jeugd en wat je daar wel of niet meemaakt. Zo ben ik opgegroeid in een gezin waar ik in een zorgzame rol geduwd werd. Uiteraard koos ik daarna voor een loopbaan binnen de zorg en deed ik de ‘juiste’ studies (yup, meervoud). Maar echt vervuld worden, nee dat werd ik niet. Ook zoeken buiten mijn schijntalent vond ik lastig, want ik wist eigenlijk niet wie ik dan wel was.

Hoewel schijntalenten zo eigen lijken te zijn, zijn ze dat dus niet. Ze zijn aangeleerd, geboren uit hoge nood. En daarom heel hardnekkig. Vaak is er een diepe crisis voor nodig om erachter te komen wat je wel en niet bent, zoals een burn out.

En hoe kom je er dan wel achter wat je echte talenten zijn, waar je energie van krijgt? Wat kan helpen, is om te kijken waar je vroeger als kind blij van werd. Let wel, blij! Dus niet functioneel of wat gewoon was, maar waar werd je blij van? Welk speelgoed, welke vriend(jes) en waar speelde je graag? Door dit te onderzoeken en op een rijtje te zetten, kom je er makkelijker achter wat echte talenten zijn en wat schijntalenten zijn.

Ik kwam er vanochtend achter dat ik goed ben in zorgverlening, luisteren, zelfontwikkeling en sociaal zijn, maar ik krijg er geen energie van. Ik word wel enthousiast van creatief zijn: schilderen, tekenen, schrijven, websites bouwen, toneel en dromen. Een typische Vissen, al zeg ik het zelf. Daarnaast vind ik het heel fijn dat ik intuïtief sterk ben en bijvoorbeeld energie kan zien. Daar krijg ik ook energie van. Zeer verhelderend!

En heb ik nu spijt van mijn keuzes in mijn leven? Niet echt… Ik vind het jammer dat ik deze kennis niet eerder had, want dan ik waarschijnlijk gekozen voor een creatieve opleiding aan de Rietveld Academie. Maar aan de andere kant zie ik ook hoe ongelooflijk sterk en vastberaden ik ben geweest in het volhouden van deze onbewuste charade. En dat geldt voor iedereen die worstelt met zijn schijntalent! Maar laten we deze (draag)kracht constructief gebruiken om onze ware talenten te gaan koesteren en gebruiken, in ons werk en privéleven.

De drie vormen van de energetische genezingsmethode

Ik wilde toelichten waarom ik de energetische genezingsmethode in drie vormen aanbied. Dat is namelijk ook nog relatief nieuw! Ik heb zelf ervaring met twee van de drie vormen, namelijk bij mijn reikimaster inwijdingen ontvangen en thuisblijven terwijl de reikimaster op afstand mijn inwijdingen geeft. De derde inwijding die ook mogelijk is, is dat ik bij jou thuiskom. Deze vormen hebben zowel voor- als nadelen en ik wilde deze graag voor je op een rijtje zetten.

De klassieke vorm
Hierbij kom je als ontvanger bij de gever thuis of in de praktijkruimte. Wat ik als plus- en minpunten ervaar, kun je hieronder lezen.

Pluspunten:
– Je komt in een nieuwe omgeving terecht, waarschijnlijk de praktijkruimte en dit kan inspirerend zijn.
– De gever kan de ruimte fijn inrichten; het vergt geen werk van jouw kant.
– Je kunt nieuwe mensen ontmoeten als je in een groep de inwijdingen/behandeling ontvangt.

Minpunten:
– Je moet reizen.
– Je bent overgeleverd aan de smaak en sfeer van een ander.
– Als je erg ziek bent of overgevoelig, kan deze vorm ook niet fijn of zelfs haalbaar zijn.

Op afstand
Je kunt ook op afstand, vanuit je eigen huis, behandeld/ingewijd worden.

Pluspunten:
– Je zit of ligt in je eigen vertrouwde omgeving en zelfgecreëerde sfeer.
– Je hoeft niet de ‘eerst soort’ van verplichte beleefdheden te gebruiken (hoe was de reis, heb je er zin in, e.d.)
– Je hebt geen energie verbruikt om te reizen. Voor zieke en hooggevoelige mensen kan dit fijn zijn.

Minpunten:
– Kun je je overgeven aan je eigen ervaringen en bevindingen tijdens de behandeling/inwijding? Je bent namelijk alleen en kunt de gever niet fysiek zien of vragen stellen.
– Dan komen we bij het volgende punt aan: je hebt geen fysiek en visueel contact met de ander. Sommigen vinden dat een gemis.
– Veel mensen vinden het lastig om te geloven dat zulke behandelingen en inwijdingen op afstand even krachtig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je niet kunt genieten en overgeven aan de behandeling/inwijding.

Visite
De gever komt bij jou thuis langs voor de behandeling/inwijding.

Pluspunten:
– Je hoeft niet te reizen, wat fijn kan zijn als je te ziek of overgevoelig bent.
– Je bent in je eigen fijne huis en sfeer. Kies je eigen muziek, licht, wierook…

Minpunten:
– Je neemt een rol op je van gastvrouw. De gever, vooral als deze een vreemde is, zal namelijk niet zo maar drinken gaan inschenken.
– De beleefdheden kunnen weer een rol gaan spelen.
– Als je ver weg woont, kunnen de reiskosten aardig aantikken.

Ik hoop dat mijn lijstje je een beeld geeft van de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende vormen. Uiteraard zijn dit soort lijstjes altijd persoonlijk, dus vorm voor jezelf een beeld wat fijn zou zijn. Je kunt dit altijd met mij bespreken!

Reiji Ho

istockphoto-688608906-612x612Een handig instrument dat gebruikt wordt tijdens reiki is Reiji Ho (ree djie hoo). Dit is Japans voor ‘aanwijzing van de geest’. Reiji Ho is een techniek die je kunt gebruiken om je intuïtie te betrekken tijdens een reiki behandeling.

Om Reiji Ho te gebruiken, volg je de volgende 4 stappen:

  1. Plaats je handen in Gassho (gebedspositie) voor de borst.
  2. Zeg een gebed voor het welzijn op elk gebied voor de reiki ontvanger.
  3. Breng je handen in Gassho voor de Ajna chakra (derde oog chakra) en vraag de reiki-energie jouw handen te leiden naar waar ze het meest nodig zijn.
  4. Wanneer je deze informatie hebt ontvangen (in gedachtes, gevoelens, beelden, innerlijk gevoel of een subtiel gevoel in je lichaam) leg je in antwoord op byosen je handen op het lichaam.

Metta meditatie

Moge ik gelukkig, tevreden en vervuld zijn
Moge ik geheeld en heel worden
Moge ik alles hebben wat ik nodig heb en wens
Moge ik beschermd worden tegen elk kwaad en vrij zijn van angst
Moge ik innerlijke vrede en welbehagen kennen
Moge ik ontwaken en bevrijding vinden
Moge ik vrede ervaren in dit leven

Moge jij gelukkig, tevreden en vervuld zijn
Moge jij geheeld en heel worden
Moge jij alles hebben wat je nodig hebt en wenst
Moge jij beschermd worden tegen elk kwaad en vrij zijn van angst
Moge jij innerlijke vrede en welbehagen kennen
Moge jij ontwaken en bevrijding vinden
Moge jij vrede ervaren in dit leven

Moge alle wezens gelukkig, tevreden en vervuld zijn
Moge alle wezens geheeld en heel worden
Moge allen krijgen wat ze nodig hebben en wensen
Moge allen beschermd worden tegen elk kwaad en vrij zijn van angst
Moge alle wezens innerlijke vrede en welbehagen kennen
Moge allen ontwaken en bevrijding vinden
Moge er vrede zijn in deze wereld en in het hele universum

Sometimes feeling lost is ok. Give yourself space to explore and reconnect with source within yourself
#creatingspace #explore #wanderlust #sky #skies #nature #discover #nofilter #potd #qotd #discoverwhoyouare #clouds #dunes #sea #ocean #theskyisthelimit #trustyourself #beginnew #gaia #abundance

Enjoying the sun. Time to unwind ❤
#sunshine #spring #springtime #sunnydays #relaxandunwind #relax #colorfuloutfits #tattoo #deertattoo #legtattoo #alllifematers #tattootedwomen #beachlife #wanderlust #grass #greenfields #orangeistheblack #potd #qotd

To walk your path requires strenght, but it will be worth it. Don’t follow, lead and inspire.

#qotd #potd #horses #horse #wildhorses #nature #forest #woods #dunes #wildlife #livethelifeyouwant #letsinspire #wanderlust #travel #journey #journeyoflife #quote #leaddontfollow #gaia #lawofattraction